Moderni naučnici ne bi trebalo da odbacuju kao nemoguću teoriju da su kosmonauti sa dalekih planeta došli i do Zemlje pre nekoliko hiljada godina. Ništa nije nemoguće, tvrdi Erih fon Deniken

Način na koji su divlji lovci i nomadi iz praistorije stvorili civilizacije poput egipatske, sumerske ili majanske ni danas nije dovoljno istražen. Kako mnogi ne žele da prihvate teoriju o postupnoj izgradnji ljudskog društva, poslednjih decenija sve je popularnija teorija da su drevni bogovi u stvari bili posetioci iz svemira, koji su pomogli našim precima da naprave korak dovoljan da iz divljaštva pređu u civilizaciju.

Dok mnogi pobornici teze o takozvanim drevnim astronautima tvrde da legende i mitovi sagledani iz današnjeg ugla jasno opisuju narode sa druge planete, drugi kao ključan dokaz pominju neverovatne crteže i skulpture koji navodno prikazuju ljude u astronautskim skafanderima.
– Moderni naučnici ne bi trebalo da odbacuju kao nemoguću teoriju da su astronauti sa dalekih planeta posetili Zemlju pre nekoliko hiljada godina. Ništa nije nemoguće. Znamo da naši primitivni preci nisu znali ništa o naprednoj tehnologiji astronauta. Zbog toga su obožavali astronaute kao bogove koji su došli sa drugih zvezda i ti astronauti nisu imali drugog izbora osim da strpljivo prihvate to obožavanje. Pojedine delove naše planete i dalje naseljavaju primitivni narodi koji veruju da je mitraljez oružje đavola, mlazni avion vozilo anđela, a zvuk sa radija glas bogova – tvrdi Erih fon Deniken u „Kočijama bogova“.

Ovaj publicista jedan je od onih koji su najviše popularisali teoriju o drevnim kosmonautima i njihovom uticaju na razvoj ljudske civilizacije. Predstavljamo pet crteža i skulptura koje mnogi smatraju najjasnijim, pa i neoborivim dokazima da su u prošlosti vanzemaljci stizali do nas.

Izneo neverovatnu teoriju... Erih fon Deniken
IZNEO NEVEROVATNU TEORIJU… ERIH FON DENIKEN

Srpski tragovi
KOSMONAUTI U DEČANIMA

Kao što je Kurir već pisao, pojedini zagovornici teorije o drevnim astronautima smatraju da se i na prostoru Srbije nalazi jedan od glavnih dokaza o posetama iz svemira. Od 1967. godine nekoliko puta su objavljene fotografije srednjovekovne freske „Raspeće Isusa Hrista“ u Visokim Dečanima, uz tvrdnje da se na slikama jasno vide svemirski brodovi.

 

1. Avioni iz Tolime

Jedan od najpoznatijih primera figura koje navodno predstavljaju makete modernih uređaja napravljene pre nekoliko vekova su takozvani avioni iz Tolime.

Ove zlatne figure nađene u Kolumbiji napravili su pripadnici civilizacije Kimbaja pre otprilike hiljadu godina. Dugačke su između pet i sedam i po centimetara i, prema arheolozima, predstavljaju različite insekte i ptice.
– Ovo nisu stilizovane ptice, bube ili ribe jer niko nema krila koja se na ovaj način spajaju sa telom. To su stilizovani avioni. Oni imaju ne samo krila već i stabilizatore kakvi postoje samo kod modernih mlaznjaka poput konkorda. Oni to nisu mogli da znaju, pa su skulpture dokaz da su imali kontakte sa vanzemaljskom kulturom – tvrdi Robert Stiven Tomas u knjizi „Inteligentna intervencija“.

On navodi da su nemački inženjeri Peter Belting i Konrad Lubers 1994. napravili velike modele ovih aviona i dokazali da mogu da lete.

2. Petroglifi iz Val Kamonike

U dolini Val Kamonika u Lombardiji nalazi se jedno od najvećih nalazišta praistorijskih petroglifa, crteža urezanih u stene. Ovi fascinantni radovi, kojih ima oko 140.000 i nastajali su tokom 8.000 godina od kamenog doba do vremena rimske civilizacije, nalaze se na listi svetske baštine Uneska.
– Broj, dugotrajnost i različitost ovih slika, na kojima su predstavljeni plesovi, ratovi i navigacija, daju veliki značaj ovoj dolini – kažu u Unesku.

Međutim, istraživači koji veruju u postojanje drevnih astronauta smatraju da to nije dovoljno, pa tvrde da crteži ne predstavljaju samo ljude već i nešto više.
– Na stenama Val Kamonike jasno se vide figure u glomaznim odelima, sa kacigama, a neki od njih imaju i antene. Prikazane osobe deluju veoma slično današnjim astronautima u svemiru. Da li je moguće da su praistorijski ljudi predstavili drevne astronaute? – piše Erih fon Deniken.

3. Helikopteri u hijeroglifima

U hramu Setija Prvog u Abidosu postoje misteriozni crteži koje mnogi nazivaju „Helikopteri na hijeroglifima“.

Zagovornici teorije o drevnim astronautima tvrde da je jasno da su na njima predstavljeni „helikopter, mlazni avion i svemirski brod“ koje su drevni Egipćani videli prilikom posete vanzemaljaca, za koje inače veruju da su pravi graditelji piramida i bića koja su stanovnici doline Nila nazivali bogovima.

S druge strane, egiptolozi tvrde da je takva teorija potpuno neutemeljena. Oni smatraju da najpoznatija fotografija tih hijeroglifa ne daje pravu sliku i da je, ako se pogleda izbliza, lako zaključiti da su hijeroglifi nastajali preko starijih crteža i da je taj zid za postavljanje svojih poruka koristilo nekoliko različitih generacija, pa je navodni izgled helikoptera ništa drugo do preklapanje dva crteža koji se uživo, ali i na novim fotografijama u visokoj rezoluciji, jasno razlikuju.

4. Crteži Vanđina

„Jedna od najintrigantnijih legendi australijskih Aboridžina je ona o Vanđinima, uzvišenim bićima i tvorcima Zemlje i ljudi. Možda najinteresantnije je to što su na stenama i u pećinama pripadnici kulture iz regiona Kimberli, stare oko 60.000 godina, Vanđine predstavljali sa belim licem, okruglim usnama i ogromnim crnim očima. Takođe, na glavi su imali kacige“, piše Ejpril Holovej.

Ona dodaje da postoje različite interpretacije ovih slika.

„Dok neki misle da su na njima stilizovane sove ili stilizovani ljudi, drugi tvrde da su prikazani vanzemaljci koji su posetili Zemlju pre nekoliko desetina hiljada godina i uspostavili direktni kontakt sa domorocima.“

Kako naglašava, postoji velika sličnost između predstava Vanđina i današnje uobičajene slike vanzemaljaca.

„Veoma je čudno što su Vanđini predstavljani sa belim licem, ali su mitovi o njima još neverovatniji. Nazivali su ih nebeskim bićima i duhovima sa oblaka, koji su došli sa dalekih zvezda i stvorili Zemlju i sve njene stanovnike, a onda su se jednostavno povukli“, piše Holovej.

5. Kosmonauti iz Ekvadora

Sveštenik Karlos Krespi Kroči rođen je u Italiji 1891, ali je veći deo života proveo kao misionar u Ekvadoru, gde je živeo od 1923. do 1982. Kao pasionirani antropolog, koristio je uticaj koji je stekao među narodom da prikuplja najrazličitije figure i skulpture, neke moderne, a neke stare i po nekoliko hiljada godina. Ta impresivna kolekcija uglavnom je nestala u požaru 1962. godine, ali je pažnju na nju skrenuo Erih fon Deniken, koji je tvrdio da neke od figura predstavljaju astronaute.

Dok je živeo u gradu Kuenca u Ekvadoru, jedan lokalac doneo mu je na poklon neobičnu skulpturu čoveka, tvrdeći da ju je pronašao u podzemnim pećinama u džungli. Glinena figura, za koju se veruje da je stara nekoliko hiljada godina, predstavlja osobu u skafanderu sa opremom koja umnogome podseća na onu koju današnji astronauti koriste.

Denikenu je ova figura bila jedan od glavnih dokaza da su vanzemaljci u prošlosti posetili Zemlju. Međutim, skeptici tvrde da nije tačno poznata starost skulpture, kao i da nema pećina u obližnjoj džungli.

 

Autor: Foto: Shutterstock